În ședința Comisiei de Dialog Social a județului Bacău de astăzi au fost prezentate propunerile de modificare a Codului fiscal

img-20171107-wa0007-1 img-20171107-wa0009

Astăzi, 7 noiembrie 2017, de la ora 13. 00, la sala mica a Palatului Administrativ, a avut loc  ședința Comisiei județene pentru dialog social în vederea prezentării propunerilor de modificare a Codului fiscal.

La ședință au participat reprezentanții serviciilor deconcentrate, ai sindicatelor și patronatelor, fiind analizat materialul prezentat de reprezentanții Administrației judetene a finanțelor publice (care poate fi consultat pe site ul Instituției Prefectului județului Bacău, accesând link ul:

http://www.prefecturabacau.ro/wp-content/uploads/2017/11/MODIFICARI_COD_FISCAL_PREFECTI_V2.pdf).
Din partea sindicatelor în sală au fost prezenți domnul Pavel Marian Cristinel, președinte al CNS „Cartel Alfa” – filiala Bacău, domnul Huluță Ghiorghe, președinte al UJ CNSLR „Frăția” Bacău, domnul Gavrilă Gheorghe, președinte CSN „Meridian” Bacău, domnul Halău Remus Tudor – președinte BNS – filiala Bacău și domnul George Adrian Purcaru, președinte CSDR – filiala Bacău.

Reprezentanții sindicatelor au solicitat precizări privind modul concret în care aceste modificări afectează salariile angajaților, întrucât exista un climat de neîncredere cu privire la nivelul salariilor. Au evidențiat că, dincolo de orice măsură fiscală luată, este important să se păstreze salariul net al angajaților, indiferent de domeniul în care lucrează (bugetar sau privat). Au subliniat ca, în special, este o problema în mediul privat, unde patronatul nu este obligat să crească salariul brut, corelativ cu măsura care se ia față de salariații bugetari, evidențiindu-se că un sector de salariați va fi afectat la salariul net și anume cei cu salariul brut actual între 1450 și 1900.

Prefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa a precizat că discuția se poartă privind propunerile de modificări ale Codului fiscal și nu pe Legea salarizării.
A menționat, de asemenea, că astăzi a avut loc și o videoconferință cu prefecții, susținută de ministrul Afacerilor interne, ministrul Muncii și Justiției Sociale și ministrul Finanțelor, în care
s-au făcut precizări privind aceste modificări, ce nu vor avea ca urmări scăderea salariilor. De asemenea, din analizele de specialitate, reiese că angajatul nu va suporta nicio presiune, precum și că fiecare angajator va trebui să își plătească la timp dările către stat, altfel întrând sub incidența legii penale.

La rândul său, subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea, a evidențiat că modificările Codului fiscal reprezintă un conglomerat de măsuri care angrenează mai multe domenii, fiind atât în beneficiul bugetului de stat, al angajatorului cât și în beneficiul angajatului, inclusiv al pensionarului.
Pentru analiza problemelor ridicate de reprezentanții sindicatelor, Prefectul județului Bacău a reamintit de ședința programată a avea loc în data de 17.11.2017, cu participarea parlamentarilor băcăuani și, pentru eficiența discuțiilor și chiar bună soluționare a problemelor identificate, a solicitat să fie aduse din timp la cunoștința tuturor participanților temele ce urmează a face obiectul dezbaterilor.