Mesajul premierului Sorin Mihai Grindeanu cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie 2017

Stimaţi concetăţeni maghiari,

Vă salut cu prietenie în această zi atât de importantă pentru dumneavoastră, o zi a memoriei şi identităţii comunităţii maghiare din întreaga lume. O zi care nu este doar una dintre zilele naţionale ale Ungariei, dar este, în acelaşi timp, una dintre cele mai importante sărbători pentru maghiarii de pretutindeni.

Dragi maghiari din România,

Bazându-mă şi pe ideea europeană a unităţii în diversitate, cred sincer că diferenţele nu ne separă, nu ne fac adversari, ci, dimpotrivă, contribuie la cunoaşterea reciprocă, la creşterea respectului faţă de celălalt, la convieţuirea armonioasă, la definirea unei moşteniri culturale comune pe care să o lăsăm urmaşilor noştri. Cred că ceea ce ne leagă pe toţi este dorinţa unei vieţi mai bune şi a respectului reciproc. Iar Guvernul pe care îl conduc are în programul său angajamente importante faţă de minorităţile naţionale din România, dintre care cea maghiară ocupă un loc aparte.

Cred, aşadar, dragi concetăţeni maghiari, că e spre beneficiul nostru comun să-i urmăm pe oamenii care insuflă semenilor lor spiritul construcţiei, nu pe cei care vor să ne despartă din porniri sufleteşti întunecate sau pentru a obţine avantaje personale. Cred că putem face regulile dinspre cetăţeanul de bună-credinţă, dinspre acasă înspre societate şi politică, nu invers. Cred că putem să privim lumea prin prisma propriilor convingeri, nu să moştenim convingeri ale altora sau stereotipuri. Cred că, uniţi de dorinţa unei vieţi mai bune şi respectându-ne, fără a dori să impunem celuilalt, putem retransforma în realitate frumosul ideal al Revoluţiei de la 1848, de pace, libertate şi bună înţelegere.

Cu respect faţă de istoria şi moştenirea culturală şi spirituală a maghiarilor, îi felicit pe maghiarii din România şi din întreaga lume cu ocazia acestei zile speciale şi le transmit cele mai bune urări!

Sorin Mihai Grindeanu,

Prim-ministru al României